Pred začetkom sezone 2023/24 v ligi NHL je Anže Kopitar strnil svoje misli po uspešnem poletnem pripravljalnem obdobju doma na Bledu, v Los Angelesu in prvič tudi v Avstraliji kamor je odpotoval z Los Angeles Kings.

Ni več daleč začetek nove sezone v ligi NHL, sezone 2023/24. Kako vznemirjeni ste? Še čutite to pred začetkom nove sezone na podlago vseh izkušenj, ki jih že imate?
Glede na to, da je to že 18. sezona, je vznemirjenje še vedno prisotno, tudi mogoče malo pozitivne treme. Poleti je mogoče vse skupaj malo bolj monotono z vsemi treningi. Zdaj pa se začne zares in bolj zabavni del z vsemi tekmami. Komaj že čakam, da se bo vse skupaj začelo.

Za vami je zanimivo, zagotovo drugačno pripravljalno obdobje. Pot v Avstralijo ni bila nova samo za vas, ampak za celoten hokej ontran Atlatika. Kako ste doživeli to izkušnjo?
Izkušnja je bila zelo dobra zame osebno in tudi za ekipo. Čez poletje smo dobili nekaj novih igralcev, dobro je bilo iti na to potovanje, da vse lepo spoznaš, da se novi fantje aklimatizirajo v našo ekipo. En teden smo preživeli v Avstraliji, sama izkušnja je bila super. Obe tekmi sta bili zelo zanimivi za domačine, ki so prvič gledali NHL tekmo v Avstraliji. Če potegnemo črto, je bila to zelo lepa izkušnja za nas in uspeh tudi kar se tiče hokeja v Avstraliji.

Kako je bilo igrati v Rod Laver Areni? Ste začutili, da je to teniško mesto, kot ga poznamo v Evropi?
Dvorana, arena je super, res! Zelo moderna, vse kar človek pričakuje za največje turnirje v tenisu. Vse skupaj pa so zelo lepo preuredili tudi za hokej in je bilo prijetno igrati tudi nam.

Vas ni nič prijelo, da bi prijeli za teniški lopar? Kot vem, ste preden ste spoznali golf radi igrali tenis.
Nekaj tenisa sem odigral v svojih letih, a zdaj se bom raje držal hokejske palice, tenis morda na vrsto pride malce kasneje v življenju spet.

Ko boste stari, koliko mislite, da vam bosta pomenili sliki iz Kitajske, kjer ste promovirali hokej, podobno kot letos v Avstraliji, leta 2017?
To je zelo lepa izkušnja. Ne vem koliko ljudi lahko reče, da so gledali oz. igrali tekme NHL na Kitajskem in v Avstraliji. Jaz sem bil del obeh teh tekem kar je tudi kar nekaj posebnega. Mogoče bo to čez nekaj let dobra zgodbica.

Pot v Avstralijo in nazaj je vzela nekaj časa, tudi časovna razlika naredi svoje. Koliko to zmoti priprave ekipe? Sploh to odigra kakšno vlogo?
Glede teambuildinga je to zagotovo dobro, glede vožnje z letalom 30 ur v enem tednu pa ni ravno idealno. A tako je. Nekako smo mi letala, hotelov in potovanj že navajeni. To potovanje je bilo malo daljše, a mislim, da izkušnja s teambuldingom prevaga v to smer. Morda ni bilo preveč prespanih noči, ko smo se vrnili, a mislim, da smo zdaj že v pravem ritmu oz. bomo kmalu, tako kot moramo biti na začetku sezone.

Vodstvo ekipe znova preizkuša na pripravljalnih tekmah ogromno igralcev, seznam se potem sčasoma krči. Nekako pa se zdi, da je ogrodje ekipe zdaj že nekaj časa postavljeno, če sem dodamo še poletni okrepitvi vratarja Cama Talbota in napadalca Pierra-Luca Duboisa ter povratnika Trevorja Lewisa. Po drugi strani pa ste izgubili Alexa Iafalla, Seana Durzija, Gabrielvillarija in nenazadnje Joonasa Korpisala. Vaš pogled na vse te menjave in zdajšnjo podobo ekipe?
Ekipa na papirju izgleda zelo dobro. Ena stvar pa je, da ekipa izgleda dobro na papirju, druga stvar pa je, da ekipa dobro izgleda na ledu. Jaz mislim, da smo lahko zadovoljni s tem, kar je vodstvo ekipe naredilo čez poletje. Mislim, da smo boljša ekipa, kot smo bili lansko leto. Vsi smo zelo veseli in komaj čakamo, da se sezona začne.

Kako ste vi zadovoljni z vašo pripravljenostjo? Jo lahko primerjate s prejšnjimi sezonami?
Moja pripravljenost je v redu. Nekako se pripravljam po istem kopitu kot prejšnja poletja. Počutim se v redu. Tudi s trening kampom sem lahko zadovoljen. Dejstvo pa je, da ko se sezona začne, je to novo poglavje. Do začetka sezone imamo še dve tekmi, kar pa se tudi uporabi, da vse izpiliš in da je počutje res dobro, preden se začne nova sezona.

Tudi sami ste bili nekako aktivni na tržnici, saj ste podaljšali pogodbo s Kralji za še dve sezoni. 20 let v isti franšizi, takrat bo to več kot pol vašega življenja. Nikoli pa niste skrivali, da si želite vso kariero odigrati v isti ekipi, če bo to možno. Vse kaže, da se bo izšlo. Kaj vam to pomeni zdaj?
Prvo kot prvo sem zelo vesel, da sem podaljšal pogodbo še za dve leti. Velikokrat sem povedal, da bi zelo rad kariero končal v Los Angelesu in se tam tudi upokojil. Moja kariera je usmerjena v pravo smer. Bomo videli kaj se bo dogajalo čez 3 leta, ali bo čas za pokoj ali ne. Sem pa zelo vesel, da bom v Los Angelesu še naslednje tri sezone.

Kaj vas je najbolj motiviralo, da ostanete v Los Angelesu? Z njim ste zrasli in padli, zdaj spet rastete. Je bil prav to tudi eden večjih razlogov za podaljšanje pogodbe?
To je bil absolutno največji razlog za mene. Ekipa se razvija. Osebno sem tudi videl potencial v tej ekipi. Govoriva o ponovni osvojitvi Stanleyjevega pokala. Razumem, da je seveda še nekaj takih oz. dobrih ekip. Pot bo težka, a imam zaupanje v naše trenerje, igralce, da se to lahko zgodi. To je bil edini razlog zakaj sem se odločil, da še podaljšam pogodbo. V naslednjih nekaj letih mislim, da bomo imeli še dobre možnosti, da se znova povzpnemo na vrh.

Draft letnik 2005. Le Sidney Crosby ima odigranih vseh 19 možnih sezon, a po številu tekem ste na vrhu vi, le še osem vam jih manjka do 1300. Po številu doseženih točk ste drugi za Kanadčanom, a hkrati ob Crosbyju edini z več kot 1000 točkami. Skratka, presežnikov je še ogromno. Kolikokrat se zaustavite ob teh številkah, mejnikih vi?
Na to me velikokrat spomnijo socialna omrežja. Tako ob dobrih kot slabših številkah. Čas za razmislek o tem kaj in kako je bilo bo, ko bo kariera končana, ko se bom v miru vsedel in sprostil ter pogledal koliko je vsega bilo. Zdaj so misli usmerjene v naslednjo sezono in kako bi se spet povzpeli do vrha. So pa številke zagotovo lepe, a moje misli so zdaj usmerjene v naslednjo sezono.

Že sva govorila o vaši ekipi za to sezono, pričakovanja so prav tako znana, najprej uvrstitev v končnico. Koliko pa ste spremljali kaj se dogaja drugje, kako močni so nasprotniki že znotraj pacifiške divizije?
Ekipe so dobre. Vegas je prvak, branili bodo naslov. Edmonton je zelo dobra ekipa, v zelo dobro ekipo se razvija Vancouver. Colorado, New Jersey in New York so vse ekipe, ki lahko spišejo svojo pravljico. Mi bomo skušali napisati dobro, lepo pravljico s srečnim koncem. Kako bo sezona, kako se bo vse skupaj odvilo in odvijalo pa bomo videli. Tako je. Mislim, da preveč naprej ne smemo gledati. Potrebno se je osredotočiti na začetek in priti v končnico. Ko prideš tja, pa se začne pisati nova zgodba, novo poglavje. A do takrat je še daleč, do tja moramo še najprej priti.

Športni pozdrav,

Luka Dolar