Peti letni čas oz. končnica v hokejski ligi NHL je pred vrati. Anže Kopitar se je z Los Angeles Kings kot tretje najboljše moštvo pacifiške divizije v zahodni konferenci v izločilne boje najboljših 16 ekip sezone uvrstil tretjič zapored, znova pa se bodo Kralji v prvem krogu pomerili z ekipo Edmonton Oilers.

Končnica je tu, tretjič zapored in tretjič zapored Edmonton. Da je zapisano v zvezdah, niti ne bi to, ampak ko smo že ravno pri zvezdah vseeno – Zvezde iz Dallasa so bile nekaj časa možen nasprotnik v prvem krogu. Ste kaj kalkulirali, da ste se izognili najboljši ekipi Zahoda, čeprav je bilo za kaj takega potrebno predvsem zmagovati?

Okrog tega je bilo veliko govora v medijih. Kar se nas tiče, smo normalno želeli zmagati zadnjo tekmo, ne glede na to, kdo bi bil naš nasprotnik. Dejstvo v končnici je tudi, da se enkrat, če želiš iti do konca, enkrat prekrižaš tudi z ekipo, ki ti ni najbolj naklonjena in to ekipo je potrebno premagati. Mi smo zdaj spet dobili Edmonton, tretje leto zapored, upam, da nam jih bo letos uspelo premagati.

Verjamem, da letos ne boste šli na pregovor “v tretje gre rado” in boste samo čakali, da zmagate. Kako premagati Edmonton? Je kaj drugače kot lani, ko je bilo 4:2 in predlani, ko je bilo 4:3 za Edmonton. Nikoli ni šlo gladko, a vedno so zmagali in ta rezultat na koncu šteje.

Normalno, rezultat šteje. Mi se bomo pripravili kar se da dobro. Na razpolago imamo vse igralce, kar je zelo fajn. Pripravili se bomo, odigrali po najboljših močeh in upajmo, da se nam bo letos izšlo.

Zanimiva sezona je za vami in Edmontonom, ki je začel tako slabo, da je morda kdo pomislil, da bo imel že težave z uvrstitvijo v končnico, na drugi strani ste vi začeli ravno nasprotno. Vašo sezono bi opisal kot valovanje, sezono Edmontona pa kot sezono stopnjevanja, vzpenjanja. Kaj to pomeni za končnico?

To ne pomeni nič kaj dosti. Vsaka tekma, vsaka serija se začne z rezultatom 0:0. Mi smo sezono začeli dobro, čez celo sezono 82 tekem je bilo nekaj vzponov, nekaj padcev. Oni so začeli slabše in so potem odigrali bolje, mi smo začeli dobro, pa potem padli in se spet pobrali. To je to, tu smo, končnica, novo poglavje, nova zgodba, ki se začne pisati. Redni del je nekako celo pozabljen. Gledamo naprej kaj lahko naredimo, da se uvrstimo v drugi krog.

Edmonton je bil težko rešljiva uganka za vas letos. Štiri tekme in 3 zmage, je pa res, da najbolj gladka zmaga je bila prav tista z tra train, 4:0. Analizirate te tekme pred začetkom končnice?

Seveda. Normalno bomo pogledali tudi kar nekaj videa kar se tiče njihove igre in kar se tiče naše igre, kaj lahko naredimo boljše, v čem so oni dobri. Analiza se bo zagotovo naredila. A potrebno je gledati naprej, iti optimistično v prvo tekmo in poizkusiti zmagati.

Imate kakšnega asa v rokavu v primerjavi s prejšnjima sezonama? Jasno, o tem ne boste govorili na glas, pa vseeno, kaj bi bil lahko korak naprej?

Za ta korak naprej bo zmagala ekipa. Mi nimamo posameznika kalibra McDavida oz. Draisaitla. Skozi celo sezono smo dobro igrali ekipno in to nas bo gnalo še naprej. Konec koncev, če bomo uspešni, bo to prav zaradi tega.

Tudi tretjič prednosti domačega terena ni, čeprav se mi zdi, da ste letos morda celo nekoliko boljši pred domačimi gledalci, kot v preteklosti?

Na začetku nismo bili najboljši, proti koncu sezone pa smo doma igrali dobro. Jaz osebno še raje začnem na poti, sploh če nam uspe zmagati eno tekmo. Če bo temu tako, bo takoj prednost na naši strani. A tekma kot tekma, ne glede na to, kje jo igraš, moraš dati vse od sebe, rezultati pa bomo videli kakšni bodo.

Klasično vprašanje – kdo je tisti, po vašem mnenju, ki bi lahko šla do konca? Tako izenačeno kot je letos, že dolgo ni bilo.

Vseh 16 ekip, ki so se uvrstile v končnico, je zasluženo tam. Da bi nekoga izpostavil, pa mislim, da ga ne morem. V zadnjih letih se je liga zelo izenačila, vsak ima letos zelo dobre možnosti za osvojitev pokala.

Po šestih sezonah niste prvi strelec ekipe. Tretji, a 70 točk je po lanski sezoni najboljši dosežek zadnjega obdobja. Kako bi sami ocenili vaš 18 redni del sezone v ligi NHL?

Kar v redu. Kaj naj rečem? Bili so vzponi in padci. Začel sem dobro, malo sem padel, zdaj pa upam, da gre krivulja spet na gor in upam, da bo forma prava za končnico.